Investment Banking Boutique Investment Banking Boutique Investment Banking Boutique
RU EN LT

“Už savo akcijas gavau labai gerą kainą. Patarėjų kompetencija ir profesionalumas man ypač padėjo, esu dėkingas  HORTUS – jie tikrai gerai išmano savo darbą .”

Gintautas Nemeikšis

Sėkmingai pardavęs 25% ŽŪB “ROBUSTA” akcijų paketą 

“KPMG vardu norėjau padėkoti jums už profesionalų projekto vedimą; su tokiais partneriais tikrai malonu dirbti, net ir esant skirtingose barikadų pusėse.”

Darius Klimašauskas
UAB “KPMG Baltics” įmonių finansų vadovas

„ Esu dėkingas, kad HORTUS nustatė realią mano akcijų vertę, organizavo sandorį ir labai padėjo derybose“

Jonas Balčius,
sėkmingai pardavęs savo 50 % UAB “Jovaigė” akcijų paketą

HORTUS įvertino mano verslą, derėjosi su keliais pirkėjais ir paruošė sutartis. Patyriau, kad profesionalų pagalba yra  svarbi, kad nepadarytum klaidų ir manau tikrai verta mokėti už tokias verslo pardavimo patarėjų paslaugas.”                   

 Arvydas Medžiaušis , sėkmingai pardavęs UAB ,,Instreita” kontrolinį akcijų paketą

“Įsitikinau, kad vienam, be strateginių patarėjų sėkmingas verslo pardavimas būtų sunkiai įmanomas, ypatingai derantis su stambiu užsienio investuotoju.”

Kęstutis Sinskas,
sėkmingai pardavęs UAB “Gensina”

Verslo pirkimo ir pardavimo sandorių bumas: stipri pradžia signalizuoja rekordinius 2021 m.

Spausdinti puslapį
2021-04-15

 

Verslo pirkimo ir pardavimo sandorių bumas: stipri pradžia signalizuoja rekordinius 2021 m.  

Baltijos šalių sandorių rinkos (M&A) dalyvių reikštas optimizmas ir lūkesčiai dėl ateities materializuojasi susitarimais dėl gausių ir stambių finansinių operacijų, parodė šviežiausia verslo pirkimo ir pardavimo sandorių statistika.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį Baltijos šalyse paskelbta apie 22 verslo pirkimo-pardavimosandorius, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu – 13. Ikipandeminiais 2019 m. pirmąjį ketvirtį – 8 sandorius.

Baltijos šalyse M&A rinka itin aktyvi, o tai liudija ne tik rekordinis sandorių skaičius, bet ir rekordinė atskleista sandorių vertė – net 952 mln.

Stambūs sandoriai

Pastarosios savaitės pažėrė keletą itin stambių sandorių Baltijos rinkoje, kai kada – ir kasdien.

Pirmas rimtas pareiškimas buvo paskelbtas Suomijos grupės „Fortum“ šilumos tiekimo verslo Baltijos šalyse perleidimas Šveicarijos privataus kapitalo investuotojams „Partners Group“ 800 mln. Eur finansinėje operacijoje, kurią ekspertai jau suskubo pavadinti didžiausiu įsigijimu šiais metais regione.

Kovui baigiantis, paskelbta, kad „Avivos“ grupė parduos savo įmones Lenkijoje ir Lietuvoje didžiausiam Vokietijos ir vienam didžiausių draudikų pasaulyje „Allianz“ grupei už 2,7 mlrd. Eur.adimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Ketvirčio durys užsidarė su trenksmu, kai kovo 31 d. paskelbta apie „Pigu“ perleidimą naujiems investuotojams ir jungimą su „Mid Europa Partners“ perkama estų e. komercijos platforma HHG bei „Baltic Mill“ pardavimą didžiausiai Latvijos grūdų perdirbėjai.

 Sektoriai

Pirmąjį šių metų ketvirtį Baltijos sandorių rinkoje dominavo susitarimai dėl informacinių technologijų, e. komercijos verslų perleidimo. Vien į Baltiją sugrįžę regiono privataus kapitalo stambūs žaidėjai ketvirčio pabaigoje sugeneravo du sandorius su „Pigu“ ir „Hobby Group“.

Dėl pandemijos augančiuose informacinių technologijų, taip pat elektroninės komercijos sektoriuose, tikėtina, ir toliau matysime potencialių pirkėjų konkurenciją.

Pora rimtesnių sandorių, kurių bendra apimtis, VŽ šaltinių svarstymais, galėtų siekti ir 45–50 mln. Eur, statistiką papildė ir medicinos sektorius.Ekspertai mato galimybes verslo pirkimo-pardavimo sandorių aktyvumui regiono medicinos paslaugų srityje.

Europoje aktyvūs investuotojai farmacijos, medicinos ir biotechnologijų sektoriuje, pavyzdžiui, privataus kapitalo fondų valdomi „Stada“ ir „Zentiva“. Vis labiau įsitvirtinantis „inovacijos vykdant įgijimus“ principas vykdant verslo plėtrą šiame sektoriuje, tikėtina, lems tolesnius įgijimus ir Baltijos regione.

Turint omenyje užsienio investuotojų pastarojo meto susidomėjimą energetikos, ypač šilumos ūkio, sektoriumi Baltijos šalyse, pradedant nuo lūžio taško – „Utilitas“ įgijimo Estijoje 2018 m., „Idex“ pirmųjų įgijimų ir baigiant didele pasaulinės rinkos žaidėjų konkurencija dėl „Fortum“ verslo šiemet, energetikos sektorius išlieka tarp potencialiai aktyviausių sektorių sandorių aktyvumo požiūriu.

Auga stambių užsienio investuotojų susidomėjimas Lietuvoje įregistruotomis elektroninių pinigų įstaigomis ir apskritai finansinių paslaugų sektoriumi, kurį lemia Lietuvos lyderystė Europos „fintech“ sektoriuje. Šiais metais turėtume pamatyti ne vieną gana didelės vertės el. pinigų įstaigų įgijimą.

Laukiant įstatymo apribojimų sumažinimo miško žemės įsigijimams, atsiras erdvės stambiems sandoriams dėl miškų žemės Lietuvoje, kurioje miškų sektorius dar nepakankamai konsoliduotas.

Rekordinių metų nuojautos

Po stiprios metų pradžios sandorių rinkos dalyviai jau kalba ir apie galimus rekordinius 2021 m. visai rinkai.

Aktyvių likusių metų tikėtis leidžia ir išliekančios, metų pradžioje jau įvardintos ir dar sustiprėjusios prielaidos – investuotojų optimizmas ir lūkesčiai dėl ekonomikos atsigavimo sulig vakcinacija ir ribojimo priemonių atlaisvinimu, investuotojų aktyvumas.

Antrasis ketvirtis irgi turėtų būti aktyvus – jau balandžio pradžioje paskelbti dar keli gražūs sandoriai – Vokietijos rizikos kapitalo investuotojų investicija į „Hostinger“„15min group“ ir „Media bitės“ jungimas, dėl daugelio sandorių vyksta derybos.

Be to, rinkoje išlieka didelis neįdarbintų lėšų kiekis, jų dar nemažai neįdarbinusius privataus kapitalo ir rizikos kapitalo fondus rinkos dalyviai šiuo metu apibūdina kaip „hiperaktyvius“.

Jau vien didžiausių pirmojo ketvirčio sandorių lentelėje, sandoryje dėl „Pigu“, abiejose pusėse dalyvaujantieji – privataus kapitalo fondai – pirkėjas „Mid Europa Partners“, pardavėjas „MCI Capital“. Savo ruožtu bent vienoje pusėje privataus kapitalo fondai sudalyvavo 11 iš 22 paskelbtų pirmojo ketvirčio sandorių. 

Pasaulinis kontekstas

Aktyvi ir stambių sandorių gausi metų pradžia Baltijoje susiklostė viso pasaulio sandorių rinkai fiksuojant geriausią metų pradžią per kelis dešimtmečius.

Antai „Refinitiv“ duomenimis, kuriuos cituoja „Financial Times“, iki kovo 30 d. pirmąjį ketvirtį sutarta dėl sandorių už 1,3 trln. USD. Tai – didžiausia pirmojo ketvirčio sandorių apimtis nuo 1980 m.

Sandorių vertė pranoksta lygius, matytus ir per „dot.com“ burbulo pūtimąsi.

Ekonomikai vaduojantis iš pandemijos suvaržymų, atšoko ir sandorių rinka. Pasaulinė sandorių rinka viršija 1 trln. USD kartelę trečią ketvirtį iš eilės.

Geriausią per kelis dešimtmečius pradžią lėmė JAV rinka, kurioje, palyginti su laikotarpiu prieš metus, sandorių apimtis pašoko 160%.

Sandorių rinką aktyvina ir bendras optimizmas rinkose dėl spartėjančios vakcinacijos ir lūkesčių dėl ekonomikos atsigavimo laisvėsiant ribojimo priemonėms.

Yra ir dar viena priežastis, reikšmingai atsiliepusi pasaulinei sandorių statistikai. Tiesa, šuolį sandorių rinkoje lėmė pastarojo meto ryškus reiškinys – išpopuliarėjusios SPAC kompanijos („special purpose acquisition companies“). Tai – biržoje listinguojamos, veiklos nevykdančios kompanijos, iš investuotojų per IPO lėšas pritraukusios mainais į pažadą ateityje nusipirkti / susijungti su perspektyvia nebiržine kompanija, taip pastarąją atvedant į biržą.

Pirmąjį ketvirtį SPAC kompanijų sandorių apimtis sudarė 172 mlrd. USD ir prilygo daugiau kaip ketvirtadaliui visų M&A sandorių JAV.

Vyksta kapitalo persiskirstymas tarp ekonomikos sektorių, kurį paspartino pandemija. Baltijos šalys yra stiprios technologijų srityje ir turi daug augančių technologijų startuolių, kurie dabar tapo patrauklesni tarptautiniams rizikos kapitalo fondams ir strateginiams investuotojams.

VŽ 2021.04.15