Investment Banking Boutique Investment Banking Boutique Investment Banking Boutique
RU EN LT

“Įsitikinau, kad vienam, be strateginių patarėjų sėkmingas verslo pardavimas būtų sunkiai įmanomas, ypatingai derantis su stambiu užsienio investuotoju.”

Kęstutis Sinskas,
sėkmingai pardavęs UAB “Gensina”

HORTUS įvertino mano verslą, derėjosi su keliais pirkėjais ir paruošė sutartis. Patyriau, kad profesionalų pagalba yra  svarbi, kad nepadarytum klaidų ir manau tikrai verta mokėti už tokias verslo pardavimo patarėjų paslaugas.”                   

 Arvydas Medžiaušis , sėkmingai pardavęs UAB ,,Instreita” kontrolinį akcijų paketą

“Tai aukščiausio lygio navigacija bei palaikymas sprendimų ir derybų jūroje.”

Mindaugas Karalius
UAB “MK Laivyba” generalinis direktorius

“KPMG vardu norėjau padėkoti jums už profesionalų projekto vedimą; su tokiais partneriais tikrai malonu dirbti, net ir esant skirtingose barikadų pusėse.”

Darius Klimašauskas
UAB “KPMG Baltics” įmonių finansų vadovas

“Už savo akcijas gavau labai gerą kainą. Patarėjų kompetencija ir profesionalumas man ypač padėjo, esu dėkingas  HORTUS – jie tikrai gerai išmano savo darbą .”

Gintautas Nemeikšis

Sėkmingai pardavęs 25% ŽŪB “ROBUSTA” akcijų paketą 

Paklausiausi parduodamų verslų pasaulyje sektoriai 2021 metais

Spausdinti puslapį
2021-12-18

Kokie buvo paklausiausi parduodamų verslų pasaulyje sektoriai 2021 metais

Didelių sandorių varikliai buvo didžiulės investicijos į technologijų, žiniasklaidos ir telekomunikacijų (TŽT) bei sveikatos priežiūros sektorius, kurie pasirodė esantys atsparūs per visą pandemiją ir sugebėjo toliau didinti pajamas, nepaisant karantino sutrikimų.

Pusė iš 20 didžiausių sandorių Europoje buvo susiję su farmacija, medicina ir biotechnologijomis (FMB). Tačiau dabar taip pat yra ženklų, kad sandorių veikla atgyja sektoriuose, kuriuos smarkiai paveikė visuotinis karantinas, nes pirkėjai mato daugiau aiškumo dėl būsimų apribojimų lengvėjimo. Pavyzdžiui, „Blackstone“, „Cascade“ ir „Global Infrastructure Partners“ suvienijo jėgas, kad įsigytų Jungtinės Karalystės listinguojamą privačių lėktuvų paslaugų bendrovę „Signature Aviation“ sudarant 5,1 mlrd. Eurų sandorį.

Pasikeitę darbo metodai

Skirtingai nei per ankstesnes krizes, turėjusias įtakos M&A sandoriams ir veiklai, šis kartas reikšmingai pakeitė sandorių rengimo bei derybų dėl jų sudarymo tvarką. Didelė dalis dalyvių buvo priversti dirbti nuotoliniu būdu, todėl pirkėjams, pardavėjams bei M&A finansavimo teikėjams prisitaikant prie pasikeitusios aplinkos tapo dar svarbiau veiksmingai naudotis technologijomis ir nuotolinio bendradarbiavimo priemonėmis.

Baltijos regiono situacija

Aktyvi ir stambių sandorių gausi metų pradžia Baltijos regione susiklostė viso pasaulio sandorių rinkai fiksuojant geriausią metų pradžią per kelis dešimtmečius. Tai atskleidė šviežiausia verslo pirkimo ir pardavimo sandorių statistika.

 

 

Per visus praėjusius metus Baltijos šalyse paskelbta apie 76 sandorius, Lietuvoje – 29 sandorius. Per 9 šių metų mėnesius Lietuvos paskelbta net apie 42 sandorius, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu – 19, iki pandeminiais 2019-aisiais metais – 22.

 

 

Pirmąjį šių metų ketvirtį Baltijos sandorių rinkoje dominavo susitarimai dėl informacinių technologijų, e. komercijos verslų perleidimo. Dėl pandemijos augančiuose informacinių technologijų, taip pat elektroninės komercijos sektoriuose, tikėtina, ir toliau matysime potencialių pirkėjų konkurenciją.

 

 

Stambūs sandoriai ir tarptautiniai investuotojai

Šiemet Baltijos šalyse atlikti keli stambūs sandoriai, kuriuose pagrindinius vaidmenis atliko tarptautiniai investuotojai:  „Mid Europa Partners LLP“ susitarė iš Lenkijos privataus kapitalo fondo įsigyti lietuvių įsteigtos el. komercijos bendrovės „Pigu Group“ kontrolinį akcijų paketą – šio sandorio vertė siekė apie 37 mln. eurų, o bendra sandorio vertė galimai siekė ir 100 mln. EUR.

Pirmoje metų pusėje suomių „Fortum“ pasitraukė iš Baltijos šalių, kuomet šilumos tiekimo verslas buvo parduotas šveicarų privataus kapitalo fondui „Partners Group“, o bendra sandorio vertė siekė (EV) siekė net 800 mln. EUR.

Startuolių finansavimo bumas

Šie metai kaip niekad prieš išsiskyrė ir startuolių finansavimo sandoriais ir kai kuriais atvejais – itin stambiais. „EQT Growth“ vedė 250 mln. eurų vertės investicinį raundą į dėvėtų drabužių prekybos platformą „Vinted“, kuri leido pastarosios vertei pasiekti net 3,5 mlrd. eurų.

Tuo tarpu, „Eight Roads Ventures“ ir „Storm Ventures“ vedė lietuviškos nuotolinio vertimo platformos „Interactio“ 30 mln. JAV dolerių A serijos finansavimo etapui. Kitas sandoris – Lietuvoje veikianti saulės energetikos programinės įrangos bendrovė UAB „PVcase“ iš rizikos kapitalo fondų pritraukė 20 mln. eurų. Po 10 mln. USD skirtinguose finansavimo etapuose taip pat pritraukė „CG Trader“ ir „kevin.“ startuoliai.

Didėjantis privataus kapitalo fondų vaidmuo

Privataus kapitalo fondai irgi buvo aktyvūs tiek pritraukiant pinigus, tiek parduodant ir perkant įmones (pvz. „Baltcap“ įsigijo „bilietai.lt“ valdytoją, o vėliau ir „Tiketa“; „Livonia Partners“ pardavė duomenų perdavimo tinklų ir IT saugumo sprendimų bendrovę „Santa Monica Newtorks“).

Šiemet užfiksuota sandorių, kurių abiejose pusėse dalyvauja privataus kapitalo fondai – privataus kapitalo fondas „BaltCap“ sutiko parduoti Lietuvoje veikiančią atliekų tvarkymo grupę „Ecoservice“ INVL privataus kapitalo fondo kontroliuojamai bendrovei „Eco Baltia“. Tikėtina, kad tokio tipo sandorių ateityje daugės.

Be kita ko, užbaigus kapitalo pritraukimo etapą, „BaltCap“ fondas „BaltCap Private Equity Fund III“ („BPEF III“) investicijoms užsitikrino 177 mln. Eur. Tai, paties fondo skaičiavimu, yra didžiausia suma Baltijos šalių privataus kapitalo rinkos istorijoje. „Livonia Partners“ naujam fondui taip pat užsitikrinus jau 147 mln. EUR Baltijos šalyse turėsime tris fondus, kurių dydis siekia net 150 mln. EUR.

Perspektyva 2022-aisiais

Nepaisant aktyvaus sandorių sudarinėjimo Baltijos šalyse ir už jų ribų, tiek privataus kapitalo fondai, tiek korporacijos laiko bene rekordinius pinigų kiekius, kas 2022 m. leidžia tikėtis, kad verslų pirkimo-pardavimo rinka išliks aktyvi.

Tikėtina, kad pirkėjai ir toliau bus priversti konkuruoti dėl geriausių pirkinių, todėl šis laikotarpis išlieka geras laikas apsvarstyti verslo pardavimą.

 

Šaltinis : Orion Securities